Personal vid äldreboende åtalas

Den ansvariga sjuksköterskan och läkaren vid ett äldreboende i Landskrona kommer att åtalas för misshandel, alternativt vållande till kroppsskada.
Socialstyrelsen har tidigare slagit fast att läkaren och sjuksköterskan brustit i sitt yrkesansvar när en 72-årig kvinna fick ligga med stora sår på sina fötter i en veckas tid innan hon efter akut till sjukhus. Då var såren så infekterade att det gått larver i dem. - Jag tycker att det är väsentligt att pröva var läkares och sjukvårdspersonals ansvar rent straffrättsligt börjar, säger chefsåklagare Jörgen Lindberg till P4 Radio Malmöhus. - När man läser den här utredningen blir man upprörd över att små människor, i det här fallet en rullstolsbunden äldre dement kvinna, behandlas på ett sådant sätt att hennes trycksår utvecklas fullt ut så att det föreligger risk för amputation utan att det egentligen görs något adekvat. - Det är viktigt att man tydliggör vars och ens ansvar, att man inte kan dölja sig bakom att det är någon annan i högre ställning som ska besluta. - När man ser uppenbara brister och felaktigheter är man skyldig att agera såsom har lett fram till Lex Sara och Lex Maria. Påföljden vid misshandel kan bli fängelse och ärendet kommer tas upp i Landskrona tingsrätt efter sommaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".