Malmöbors blod ska lösa gåtan om akrylamid

För att kartlägga sambandet mellan akrylamidet i blodet och matvaror vill Professor Leif Hagmar i Lund, använda blodprover från det Kost- och cancerprojekt som han har drivit i Malmö sedan 1980-talet.
Foskningschefen på Livsmedelsverket, Leif busk, som i april i år gick ut med ett larm om att akrylamid i mat kan bidra till cancer, säger till Radio Malmöhus att han ser undersökningen som en viktig pusselbit i frågan om akrylamidets påverkan. - Vi behöver mer information om effekten av akrylamid på människan och jag hoppas att undersökningen kan visa att det finns ett samband mellan akrylamidet som vi möter det i kostenkäten och det som redan finns i blodet. I den stora cancerundersökningen som professor Leif Hagmar bedrivit sedan 80-talet bland Malmöbor, har runt 30.000 blodprover samlats. Personerna som har lämnat blodprov, har också fått redogöra för sina matvanor i enkätintervjuer. Blodproven har sparats i en blodbank vilket gör det möjligt att undersöka förekomsten av akrylamid i blodet med ett antal testpersoners matvanor. Men hur akrylamidhalten i blodet påverkar risken för cancer, räknar man inte med att kunna fastställa genom den här undersökningen, där ca 120 personer kommer att delta. - För att kunna ge rekommendationer till konsumenterna behövs mycket mer information, säger Leif Busk på Livsmedelsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista