Före detta chefer för Banverket frikända

Tingsrätten frikände i dag de tre tidigare chefer vid Banverket, som stått åtalade för att ha tömt Hallandsåsen på grundvatten i samband med tunnelbygget.
De åtalade Banverkscheferna var förre projektledaren för tunnelbygget Jan Andersson, förre regionchefen Hans Ottenfalk och tidigare generaldirektören Nils Erik Bergström. Banverket har haft tillstånd att släppa ut 33 liter vatten i sekunden ur åsen, men under perioder har man kraftigt överskridit den gränsen och uppemot fem miljoner liter vatten har läckt in i tunnlarna varje dygn, vilket medfört att ett 50-tal brunnar på Hallandsåsen sinat. Rättegången har mycket handlat om huruvida vattenlagen överhuvudtaget har varit tillämplig på det som inträffat och nu har alltså rätten trots det gigantiska vattenläckaget friat de före detta cheferna och Banverket. Leif Silbersky som är ombud för de före detta cheferna på Banverket tycker domen var väntad. - Man ska tolka den som att det beklagligt nog har skett en olycka men att det inte finns någon i ansvarig ställning som gjort sig skyldig till vårdslöshet eller lagbrott, säger Leif Silbersky till Radio Malmöhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".