Malmöskola startar öresundsklass

Snart kan det bli möjligt för barn i Malmö att gå i en dansk-svensk klass. Det är Geijerskolan i Limhamn som till hösten planerar att starta en öresundsklass.

– Jag tror och hoppas att vi kan ge dem en dubbel kompetens i de bägge kulturerna och kring den gemensamma historien och språket, säger Susanne Månsson, biträdande rektor på Geijerskolan.

Men frågan är då om skillnaderna mellan den svenska och danska kulturen är så stora att det behövs en särskild skolklass för att överbrygga dem.

– Det finns kulturskillnader i affärslivet, till exempel hur man förhåller sig till sin chef, hur man ser på olika samhällsproblem. Det tycker jag är viktigt att man ser likheter och skillnader kring, säger Susanne Månsson. 

Tanken är att öresundsklassen skall gå från förskolan till femte klass men hur det blir det första året beror på hur stort intresset är. Hittills har skolan tagit emot en hel del intresseanmälningar från danska familjer som bor i Malmö.

– Vi riktar oss till dem som intresserade av visionen om att bli en kompetent öresundsmedborgare som har utbyte av att kunna studera och arbeta på båda sidor sundet, säger Susanne Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".