Högsta domstolen tar upp Åhusolycka

Det blir Högsta domstolen som får avgöra om det låg något arbetsmiljöbrott bakom den olycka som inträffade i hamnen i Åhus för över två år sedan, då en 58-årig stuveriarbetare klämdes till döds.

Det är riksåklagaren som överklagat hovrättens dom och nu har Högsta domstolen beslutat att bevilja prövningstillstånd för målet.

Friades
Det var i november 2003 som den 58-årige stuveriarbetaren klämdes ihjäl av en lastskopa i samband med en lossning från ett fartyg i Åhus hamn. VD:n för Åhus hamn och stuveri och två teamledare åtalades för arbetsmiljöbrott men friades i både tingsrätt och hovrätt.

Principiell betydelse
Men riksåklagaren valde att överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen. Överåklagare Nils Rekke skriver att det i målet finns frågor som har stor principiell betydelse när det gäller ansvar för arbetsmiljöbrott. En av de frågorna är vilken betydelse det hade att det vid olyckan saknades en signalman som har till uppgift att övervaka säkerheten.

Saknas prejudikat
Enligt Nils Rekke handlar målet dessutom om vad som krävs för att ett arbetsmiljöbrott ska bedömas som grovt. Och där behövs det enligt Nils Rekke ett prejudikat.

Överklagandet kommer nu att lämnas in till motparten, Åhus hamn och dess VD, som får yttra sig. De två teamledarna är inte längre misstänkta för något brott.

Rättsprocessen fortsätter
Att Högsta domstolen nu beslutat att bevilja prövningstillstånd innebär att det kan komma att bli ytterligare en rättegång som slår fast om den tragiska dödsolyckan var en följd av ett arbetsmiljöbrott eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".