Valborgsmässofirande Foto: Benkt Eurenius/PrB

Dåligt väder ger lungt firande

Valborgsmässoafton är traditionellt sett en av polisens och räddningstjänstens mest hektiska dagar på året. Runt om i Skåne pågår förberedelserna inför kvällen. Men de senaste åren har valborgsmässofirandet inte varit så stökigt.

– Vi förbereder oss precis som en vanlig helgfri fredag eller lördag, säger Tennie Ericsson, inre befäl vid polisen i södra Skåne.

I Lund förbereder polisen däremot valborgsmässofirandet i Stadsparken genom att visitera och beslagta alkohol från minderåriga.

Vädret inverkar
Det dåliga vädret i år gör förmodligen att fler väljer att stanna hemma och att polisen får mindre att göra. De regntyngda moln som täcker Skåne gör även arbetet enklare för räddningstjänsten.

– Det har regnat mycket och är blött i marken vilket gör att risken för att bränder skall sprida sig är ganska liten, säger Johan Sjöberg, brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Han råder ändå alla som tänker tända en brasa att ha ett ordentligt avstånd till byggnader och att man själv inte står för nära när brasan väl tar fyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".