Polis bevakar 1 maj-demonstrationer

Polisen har på 1 maj patruller utplacerade vid demonstrationer i Hässleholm och Malmö för att undvika bråk. I Malmö bevakar polisen, när syndikalister och autonoma demonstrerar.

I Hässleholm fanns polisen med när Sverigedemokraterna samlades på förmiddagen. Inga motdemonstranter syntes dock till, och polisen behövde aldrig ingripa.

En rörlig polisstyrka finns också beredd att rycka ut, om det skulle bli bråk vid någon annan demonstration.

I Malmö ska socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tala i Folkets Park. Tåget avgår klockan halv två från Stortorget, och under förmiddagen har förberedelserna pågått för fullt. 

Sylvia Björk är förste ombudskvinna för partiet i Malmö och den som ansvarar för dagen, och hon hoppas på täta led i demonstrationståget.

– Jag hoppas på 5000-6000 i tåget, säger hon. Jag måste ärligt säga att det har blivit svårare att få folk att ställa upp. Vi kanske har det för bra – folk känner inte att man har något att kämpa för.

Demonstrationen går under parollen Alla ska med – så enkelt är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".