Mansgrupper lär om Sverige

Ett projekt i Helsingborg visar att många män med utländsk bakgrund behöver diskutera mannens roll i familjen, svenska lagar och värderingar. Projektet har pågått sedan år 2003 och har nu under våren utökats.

– I hemlandet var det mannen som försörjde familjen, men i Sverige tappar han självförtroendet och känner sig värdelös, säger Akram Saouan, integrationshandläggare i Helsingborg.

Han förklarar att arbetslöshet gör att många män tappar fotfästet. De hamnar utanför när barnen lär sig svenska och svenska värderingar i skolan. Ofta vill även kvinnorna läsa och lära sig någonting. Akram Saouan tycker att mansgrupperna är bland det viktigaste i undervisningen i Svenska för invandrare (SFI).

– När jag lär mig om det nya samhället, dess värderingar och lagar så tror jag att jag kan klara mig på ett bra sätt i framtiden.

Projektet får pengar från länsstyrelsen och utvecklingsnämnden i Helsingborg. I grupperna tar man upp till exempel familjefrågor, barnuppfostran, hedersfrågor och arbetsmarknadsfrågor.

– Jag bor i Sverige, jag måste känna till alla regler. Därför är gruppen jättebra och det är inte sista gången jag kommer hit, säger Ari Karim, en av deltagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".