Visum problem för Malmö högskola

Antalet utländska studenter som söker till Malmö Högskola har mer än fördubblats det senaste året. Inför höstterminen har cirka 2300 internationella studenter sökt till Malmö, men de flesta kommer inte till utbildningarna.

Inför höstterminen har det kommit in 850 ansökningar från Nigeria, 700 från Pakistan, 167 från Kamerun och cirka 100 från Bangladesh. På Malmö högskola tror man att det är de avgiftsfria, engelskspråkiga utbildningarna som lockar.

- Vi tror att det spridit sig i de här länderna eftersom vi haft några studenter därifrån tidigare år, säger Anders Wigerfeldt som är prefekt vid Malmö högskola.

Men även om de blir antagna så är det ytterst få som kommer att komma hit på grund av visumreglerna.

- Det är lite svårt att få visum till Sverige idag. Dels måste den sökande kunna visa att man kommit in på en utbildning och det pappersarbetet tar tid, dels måste man visa upp att man har en viss summa pengar för att Migrationsverket ska godkänna ansökan.

På vissa kurser kan man ta in 500 studenter men i slutändan är bara 30 som kommer vilket gör det svårt att planera. Eftersom högskolan väldigt sent får klart för sig om en student ska dyka upp eller inte så ställer det också till problem för andra studenter som står längre ner i antagningskön.
Enligt Anders Wigerfeldt är situationen ohållbar och nu funderar man över vad man kan göra.

- Utbildningarna på engelska vill vi ha kvar eftersom de är viktiga för vår internationella profil. Men vi måste göra något åt problemet. Ett sätt är att ha någon typ av anmälningsavgift om det är juridiskt möjligt, men det vet vi inte ännu, säger Anders Wigerfeldt.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista