Lund blir rättvisemärkt kommun

Kommunstyrelsen i Lund beslutade på torsdagen att jobba för att kommunen ska bli den första rättvisemärkta i landet. Bland annat ska kommunen handla rättvisemärkta produkter.

– Jag tycker att det är viktigt att man handlar på ett etiskt sätt. När vi använder offentliga medel så kan vi inte acceptera barnarbete eller slavliknande förhållanden bakom de produkter vi köper, säger Lennart Prytz (s), kommunstyrelsens ordförande

Men kommunens egna jurister menar att det kan bli olagligt att göra upphandlingar på det sättet. Lennart Prytz dock inte håller med om det.

– Det är EU-bestämmelser som reglerar detta, och i England har de helt annorlunda tolkningar än våra jurister, säger Lennart Prytz.

Förslaget om rättvisemärkning av kommunen kommer ifrån det styrande blocket i lund det vill säga socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Politikerna vill alltså att man ska handla rättvisemärkt men kommunens tjänstemän är inte lika tända på idén. I en skrivelse som kommundirektör Jan-Inge Ahlfrid författat står det bland annat:

”En uppfyllelse av de krav som ställs på kommunen för att kunna kvalificera sig som fairtrade city innebär att kommunen måste agera på ett sätt som varken är förenligt med lagen om offentlig upphandling eller kommunallagen.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista