Lund ville stänga av Åkarpselever

Lunds kommun hotade att stänga av flera elever från Åkarp som går i skola i Lund, om inte Burlövs kommun betalade extra pengar. Men man får inte kasta ut en elev som man en gång tagit emot, det bryter mot skollagen.

Det visste en av elevernas mammor, hovrättsdomare Lena Berlin som JO-anmält händelsen. Hon är upprörd över att Lund godtyckligt tolkat lagen som det passar dom, utan juridiskt stöd, och att barnen blivit slagträn i konflikten. Skolchef Karin Sandberg vill inte vill kommentera frågan innan hon satt sig in i anmälan.

Den första mars fick Lena Berlins son, tillsammans med flera andra elever, ett brev hem om att de inte längre skulle få gå kvar på sina skolor i Lund. Anledningen är att det kostar mer att gå i skolan i Lund än i kranskommunerna.

Därför hotade Lunds barn- och skolnämnd söder att stänga av elever utifrån, om inte deras hemkommuner betalade mellanskillnaden.

Lena Berlin fick höra att det var helt i linje med skollagen, men tillsammans med en annan förälder som också är jurist kontaktades skolverket. Verkets besked var att man inte får stänga av elever som man en gång tagit emot. Då drog nämnden tillbaka sitt beslut och beklagade obehaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista