Politiker kritiseras efter revision

De tre miljoner som förlorats i ekonomin för räddningstjänsten i Helsingborg ledde idag till stark kritik från kommunens revisorer. Politikerna får mest kritik, men revisorerna pekar också på brister i räddningstjänstens ledning.

– Den information vi fått har pekat åt ett helt annat håll, säger Kjell-Åke Månsson, ordförande i räddningsnämnden.

Det har inte funnits någon kommunikation mellan ekonomichef och avdelningschefer. Ekonomichefen hade ringa kunskap om verksamheten säjer stadsrevisionen. Det fanns fem olika budgetar med olika siffror och det har lett till att den ekonomiska kontrollen blev ofullständig

De försvunna miljonerna har revisionen kunnat förklara genom en rad utgifter som inte fanns med i årsbudget. Det gäller övertid och ob-ersättningar på nära 900 000 kronor, konsultkostnader på 600 000 och ett minskat bidrag från kommunen på 1,4 miljoner.

Kritiken hamnar på förvaltningens ledning, men den politiska nämnden är ytterst ansvarig. Och de får idag kritik för att de inte har agerat med tillräcklig kraft och alltför sent har insett situationens allvar.

Men revisionen påpekar också att det är viktigt att nämnden får en korrekt information om den ekonomiska situationen. Det har de inte fått i tid från den anställde förvaltningschefen, konstaterar man. De korrekta siffrorna kom inte på bordet förrän i januari i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista