Medborgarnas behov ska styra hemsidor

Elva skånska kommuner ska genomföra en undersökning bland sina invånare, för att ta reda på vilka tjänster de vill ska finnas tillgängliga på kommunens hemsida. Tanken är att det ska vara medborgarnas behov som styr utbudet.

– Man kan inte bara utgå från verksamhetens behov, utan vi vill veta vilka behov medborgarna har, säger samordnaren Per Lindholm på Eslövs kommun.

Bakom undersökningen ligger regeringens ambition om den så kallade tjugofyratimmarsmyndigheten. Det betyder att alla kommuner ska arbeta för att serva medborgarna dygnet runt, och att kommuninvånarna ska ha tillgång till vissa tjänster när det passar dem och inte myndigheten.

– Vi kommer att ställa frågor om vad medborgarna vill kunna göra via så kallade e-tjänster, och det kan ju vara sådant som man annars måste ringa eller skriva brev om eller till och med besöka kommunen för, berättar Per Lindholm.

Enligt honom kan det handla om allt från att ställa sitt barn i förskolekö, ställa sig i tomtkö eller följa ett ärendes gång.

Undersökningen ska vara klar om ungefär en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista