Skåning misstänks ha planerat attentat

I Stockholms tingsrätt inleds på måndagen rättegången mot de tre unga män som misstänkts ha förberett ett sprängattentat mot frikyrkan Livets ords lokaler i Uppsala. En av de åtalade är en 19-åring från Trelleborg.

Enligt åtalet ska den 19-årige Trelleborgaren, som bor hemma hos sina föräldrar, vara mycket intresserad av både sprängämnen och Jihad, heligt krig. 

Träffades på nätet
På videofilmer som spritts på internet hörs han tala om ”en varning till de europeiska folken” och berättar om vilka terrorhandlingar han kan utsätta samhället för, och på nätet träffade 19-åringen de två andra åtalade som delade hans intressen.

Ville skada ambassadör
Tillsammans ska de ha planerat ett sprängattentat mot frikyrkan Livets Ords lokaler i Uppsala. Enligt åtalet var planen att lokalens insida skulle dränkas med bensin, och sedan skulle den tändas på med hjälp av fyrverkeripjäser. Säpo misstänker att attentatet skulle ske 25 januari i år när, Israels ambassadör var på besök hos Livets ord.

19-åringen hoppade av
Sprängningen blev emellertid aldrig av. Trelleborgaren ska i sista stund ha backat ur och reste aldrig för att träffa de andra två i Stockholm, och inte heller de kunde utföra sina planer. Den sista januari greps 19-åringen av polisen och häktades också senare, men numera är han dock utsläppt från häktet i väntan på rättegången.

Misstänks för stämpling
Åtalet gäller stämpling till terroristbrott, alltså att 19-åring med hjälp av de andra två förberett terrorbrott, men själv nekar han till alla anklagelser.

Vid en husrannsakan hos 19-åringen hittade polisen både tomhylsor till granater som skulle kunna användas för bombtillverkning och instruktioner för hur man tillverkar bomber. Polisen misstänker också att 19-åringen provsprängt en hemmagjord bomb i Trelleborg.

Hotade skola i Trelleborg
Enligt Säpo ska också den misstänkte 19-åringen redan för två år sedan ha förberett ett sprängattentat. Ett hotbrev skickat till Köpingeskolan i Trelleborg har hans fingeravtryck.

Rättegången inleds alltså på måndagen och förväntas avslutas 17 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista