Äldreplatsbrist i tre skånska kommuner

Trots att regeringen satt press på kommunerna att ordna platser för äldre i särskilt boende, så är det flera kommuner som uppger att de kommer att ha brist på platser. Statistik från Boverket visar att det handlar om tre kommuner i Skåne.

För ett par månader sedan ökade regeringen pressen på kommunerna att få fram platser i särskilt boende för äldre. Äldreomsorgsminister Ylva Johansson kom då med ett lagförslag om att en kommun som lovar äldre särskilt boende men inte uppfyller löftet ska kunna få böta upp till en miljon kronor.

Enligt en enkät som Boverket gjort, så uppger de flesta skånska kommuner att de har tillräckligt med platser på särskilt boende eller att de till och med har ett överskott på platser. Ytterligare några kommuner har svarat att de genom att bygga ut räknar med att kunna täcka behovet av särskilt boende inom ett par år.

Av de 33 skånska kommunerna är det bara tre som säger sig ha brist på plaster även efter de utbyggnader som kommunerna planerat. Det är Tomelilla, Trelleborg och Örkelljunga.

Lars-Gunnar Cimmerholm på Tomelilla kommun vill emellertid nyansera bilden. Han säger att lösningen inte bara är att öka antalet platser på särskilt boende, utan det handlar också om att se alternativen, som till exempel seniorboenden.

– Många av dem som idag söker särskilt boende söker många gånger på grund av ensamhet. Framtiden är då seniorboende eller andra trygghetsboenden, där man kan bilda nätverk med de andra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista