Två av tre butiker frågade inte om ålder

När Eslövs kommun gjorde en test förra veckan, sålde 11 av 16 butiker cigaretter till ungdomar utan att fråga efter legitimation. Flera butiker sålde också folköl.

Testen gjordes i fredags kväll och enligt Ylva Lindén, som var en av de unga testarna, så kom en del fördomar på skam:
– Det var nästan tvärt om mot vad vi trott, det var många stora butiker som inte frågade om leg över huvud taget medan många småbutiker frågade om leg.

Eftersom man inte får provocera fram brott så var testarna tvungna att var 18 år, vilket betyder att inga butiksinnehavare har gjort sig skyldiga till brott under undersökningen.

Men enligt kommunen, som har tillsynsansvaret för alkohol- och tobaksförsäljningen, ger undersökningen ändå en tydlig indikation på hur läget är. Men för att någon butiksinnehavare ska riskera straff måste man i princip tas på bar gärning.

Anders Rickler är alkoholhandläggare på Eslövs kommun och får ta emot klagomål från föräldrar som ser att deras barn fått tag på tobak:
– Vi kan inte göra något direkt. Jag kan gå och prata och uppmärksamma affärsidkaren på att han har gjort fel, men testerna är viktiga i förebyggande syfte.

Hans Dahlgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista