Samverkan över blockgränsen

Moderaterna i Region Skåne öppnar för att samregera med socialdemokraterna efter valet. Detta om Sverigedemokraterna får så många röster att inget av blocken får majoritet i regionen.

Moderaterna ser Sverigedemokraternas satsning på Skåne som ett reellt hot och därför måste man överväga ovanliga lösningar.

– Jag tror att det är viktigt att redan nu fundera om vad som händer om Sveridemokraterna får en vågmästarroll. Jag tror att det skulle vara olyckligt att ge makt och inflytande till Sverigedemokraterna, säger Hans Wallmark, moderat kommunalråd i Ängelholm och partistyrelseledamot.

Enligt Wallmark handlar det inte om moderaterna ensamt skulle söka samarbete med socialdemokraterna utan iden gäller hela den borgerliga alliansen.

– De borde tala med sina systerpartier i alliansen först, säger Marita Sander-Schale, folkpartiets gruppledare.

Även socialdemokraterna tycker att det är konstigt att moderaterna väcker frågan om eventuellt samarbete innan man vet hur valet gått.

– Det är inga planer som vi umgås med nu. För närvarande jobbar vi för att få en så stark socialdemokratisk ställning som möjligt, säger Uno Aldegren, regionstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista