Fler skolnedläggningar att vänta i Malmö

Stadsdelsfullmäktige i Fosie i Malmö valde på tisdagen att bordlägga beslutet om Hermodsdalsskolans framtid till torsdag. Men även om Hermodsdalsskolans högstadium läggs ner, så räcker inte det. Det finns ändå för många elevplatser kvar i Fosie.

Närmare 200 personer demonstrerade på tisdagen, när stadsdelsfullmäktige i Fosie skulle ha möte. Alla väntade på om man skulle ta beslutet att lägga ner Hermodsdalsskolans högstadium eller inte, men ärendet bordlades, och beslutet kommer istället att fattas på ett extrainsatt möte på torsdag.

– Lärarnas Riksförbund har begärt centrala förhandlingar, och vi kan och får inte fatta beslut innan förhandlingarna är avslutade, säger Christer Brandt, stadsdelsfullmäktiges socialdemokratiske ordförande.

Protesterna mot nedläggningsförslaget har varit massiva, och protester mot beslut inom skolvärlden kan vara något Christer Brandt och hans politikerkollegor kommer att få se mer av i framtiden.

Det finns nämligen för många platser och för få barn i Malmös skolor, så kommunstyrelsen har givit en särskild grupp i uppgift att se över vad man kan göra åt det här, och det kan bli tal om drastiska förändringar.

– Vi måste banta mellan 2000 och 2500 platser över en sexårsperiod, säger Agneta Eriksson, socialdemokratiskt skolkommunalråd i Malmö.

Även om Hermodsdalsskolans högstadium läggs ner, så kommer det ändå fortfarande att finnas ett överskott av skolplatser i Fosie. Enligt Agneta Eriksson är det i stort sett bara Limhamn-Bunkeflo och Husie som inte behöver reducera skolplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".