17 skånska stränder hissar blå flagg

17 skånska stränder och 14 hamnar har fått godkänt för att i år hissa en blå flagga som bevis på god miljö. Utmärkelsen Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse för hamnar och stränder.

Det är stiftelsen Håll Sverige rent som varje år delar ut blå flaggor till svenska stränder och hamnar.

För att få hissa Blå flagg måste ett antal krav vara uppfyllda. För stränderna handlar det om allt från vattenkvalitet och städning till att det ska finnas lättillgängliga toaletter och livräddningsutrustning.

Kommunerna ansöker själva om att få utmärkelsen och betalar en avgift på ett par tusen kronor varje år för att stoltsera med den blåa flaggan.

Av de 17 skånska stränder som i år får hissa Blå flagg så finns nykomlingen Fria bad i centrala Helsingborg. Den stranden ingår nu i samma sällskap som bland annat Täppetstranden i Åhus, Skansenbadet i Båstad och Falsterbo strandbad.

Om det visar sig att någon av stränderna inte uppfyller kraven så måste flaggan halas. Det hände för två år sedan då flera stränder drabbades av det dåliga sommarvädret då regnet ledde till ökad bakterietillväxt och därmed sämre vattenkvalitet.

Av de 14 skånska hamnarna som i år får hissa den blåa flaggan finns bland annat Simrishamns Marina och Torekovs gästhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista