Arbetslöshet trots het byggbransch

Det finns runt 1 000 öppet arbetslösa i Skåne inom byggsektorn, trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden. Därför gör Arbetsförmedlingen tillsammans företrädare inom byggbranschen en kartläggning i Skåne över alla arbetssökande.

– Vi har en oerhört stark arbetsmarknad på byggsidan, i synnerhet i västra delen av Skåne. Samtidigt som arbetsgivarna säger att de har svårt att få tag i folk, så är många i byggyrkena arbetslösa, säger Kerstin Ivarsson, arbetsförmedlingschef i Malmö med särskilt ansvar för byggfrågor i Skåne.

Arbetsförmedlingen har tillsammans med företrädare från byggbranschen gjort en kartläggning av alla 3 100 som söker byggjobb.

Bland dem är cirka en tredjedel arbetslösa och arbetsförmedlingen ska nu hjälpa till att komplettera kompetensen bland dem som behöver det.

Men kartläggningen visar också att 850 personer i Skåne hade tillräckliga färdigheter för att få jobb och ändå inte är ute i arbetslivet inom byggbranschen.

– Alla med rätt kompetens borde ha jobb den närmsta framtiden. Annars kan det finnas något personligt med i bilden, säger Kerstin Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista