Facket stämmer Swedish Meat

Fackförbundet SIF stämmer slakteriföretaget Swedish Meats i Kävlinge inför arbetsdomstolen.

Facket menar att företaget struntat i att följa lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL, när de flyttade sina tjänstemän till nya lokaler

Vid Swedish Meats anläggning i Kävlinge finns det två stora lokaler, huvudkontoret och själva slakterianläggningen.

Enligt fackets stämningsansökan till Arbetsdomstolen informerade företagets ledning facket i augusti ifjol om att man hade planer på att flytta tjänstemännen från deras kontor i huvudbyggnaden till utrymmen i anläggningen. Men en månad senare, i slutet av september, skickade företaget ett brev till de anställda där man sa att det nu var bestämt att flytten skulle bli av. Detta utan att man hade informerat personalen eller hållit en MBL- förhandling med facket.

Förutom att man missade MBL förhandlingen så pekar SIF också på att de lokaler som tjänstemännen flyttades till var betydligt äldre och sämre än de i huvudkontoret. Facket anser att där var problem med både värme och ventilation.

SIF kräver nu Swedish Meats på 50 000 kronor i skadestånd för brott mot MBL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".