Teologen i Lund säger upp sex

Teologen i Lund måste göra sig av med sex av sina 30 lärare på grund acv dålig ekonomi. Bara i år har man ett bugdetunderskott på över fyra miljoner kronor.

- Just nu försvinner sex människor, vilket jag djupt beklagar. Det handlar om fyra tjänster, säger Werner Jeanrond, dekanus på teologiska fakulteten.

Universitetet blir allt mer beroende av att deras anställda själva drar in pengar genom att söka forskningsanslag.

Ett problem är att personalen på teologen är gammal. Av 30 lärare är 16 över 60 år, och de söker inte finansiering i den utsträckning som skulle behövas för att täcka alla tjänster som finns idag.

Det i kombination med allt färre studenter gör att ekonomin har gått ständigt utför, och nu måste man rikta in sig på vad som kan göras för pengarna som finns, och inte vad man vill.

Men för att behålla kompetens ska två professorer först sägas upp och sedan återanställas på halvtid. På så sätt hoppas Werner Jeanrond att personalsvinnet inte ska gå ut över studenterna.

Och han menar att nedskärningarna inte heller betyder mer arbetsbelastning för de lärare som är kvar.

- Inte nödvändigtvis, det beror på hur vi organiserar oss. Vi har inte lika många studenter som för ett år sedan, och hälften av doktoranderna jämfört med för tio år sedan, säger Werner Jeanrond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".