Professor kritiserar skolnedläggning

Politikernas beslut att stänga Hermodsdalsskolans högstadium i Malmö visar på ett stort avstånd mellan politiker och medborgare. Det menar Håkan Hydén, professor i rättssociologi, som kritiserar politikerna i Fosie för att inte ha lyssnat på Hermosdalsskolans elever.

– Jag förstår inte att man tappar bort en sådan boll att ta tillvara på de positiva krafter som finns, säger han. Det tyder på en inskränkthet bland de politiker som fattat det här beslutet.

Enligt Håkan Hydén frambringade hotet om en nedläggning av högstadiet ett unikt engagemang bland skolans elever för att förbättra sin skola. Hade politikerna tagit tillvara på det, tror Håkan Hydén att det hade lett till att eleverna själva lyckats vända utvecklingen på skolan.

– Kombinationen av eldsjälar och stadsdelsfullmäktige eller skolans ledning är en oslagbar kombination. Hade de två fått dra åt samma håll hade resultatet garanterat varit positivt. Nu är det garanterat negativt, säger han.

Håkan Hydén tror också att majoriteten av eleverna som nu ska flyttas till andra skolor kommer att få sämre resultat i skolan.

– Man känner sig sviken av vuxenvärlden, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista