Färgstrid i Ystad upp i kammarrätten

I nästan två år har Ystads kommun och hotell Continental i centrala Ystad legat i strid om hotellets fasadfärg. Hotellägaren vill måla fasaden röd, men det tycker inte kommunen passar sig. Nu tar kammarrätten upp ärendet.

– Det har först gått till länsstyrelsen som gav kommunen rätt, och sedan till länsrätten som sa att vi fick måla om, och nu har kommunen överklagat till kammarrätten, säger Staffan Garnaeus, hotell Continentals ägare.

Anledningen till att Ystads kommun inte vill tillåta att hotellet målas rött är att man tycker att färgen skulle förstöra stadens kulturmiljö och bryta med byggnadens ursprung, men Staffan Garnaeus håller inte med.

– Vi lever i en föränderlig värld, och vi lever ju inte i ett museum i Ystad, säger han.

Varför är det så viktigt för er att måla hotellet rött?

Den röda färgen stämmer väldigt väl överens med det som finns inne i hotellet. Det är välkomnande och inbjudande, det är varmt och av en viss klass. Den gula färgen är ganska intetsägande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista