Ny förundersökning mot misstänkt pyroman

En ny förundersökning har inletts mot den 42-årige man från Kristianstadstrakten som är misstänkt för flera bränder i Dalarna. När han åtalades i förra veckan ändrade han sin historia på rättegångens sista dag och nu får allt göras om.

– Det går ut på att hans uppgifter att han har använt en vätska som inte är brännbar, säger vice chefsåklagare i Falun, Olle Sohlberg.

42-åringen har alltså erkänt att han var på de platser där han är misstänkt för försök till grov mordbrand, och där man också hittat toalettpappersrullar indränkta i olja med ett brinnande stearinljus i mitten.

Men enligt mannen själv ska det ha varit kylolja, som inte brinner. Och han ska ha gjort det för att ”jävlas med polisen”, som skuggade honom. Nu blir det en ny rättegång.

Tidigare har 42-åringen fått ut skadestånd på hundratusentals kronor från staten efter att ha suttit häktad i Kristianstad innan rätten funnit honom oskyldig, men Olle Sohlberg säger att det faktum att han medvetet undanhållit uppgifter kan påverka hans möjligheter att få skadestånd den här gången. Om han inte blir dömd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista