Hyresgaranti för unga i Lund

Enligt ett förslag så ska Lunds kommun lämna en hyresgaranti för ungdomar utan fast inkomst. 100 hyreslägenheter ska också reserveras till unga varje år, så att de har en chans att komma in på den tuffa bostadsmarknaden i Lund.

– Nu kommer de stora ungdomskullarna ut på bostadsmarknaden. I Lund är de 20 procent fler än i övriga landet. Vi tycker att det finns för många hinder för dem på bostadsmarknaden, säger Lennart Prytz (s), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen,.

Ett hinder är att hyresvärdar ofta kräver fast inkomst, eller att en släkting går i borgen för att hyra ut överhuvudtaget.

Då föreslår Lennart Prytz att kommunen ska lämna en hyresgaranti. Om hyresgästen inte kan betala och sägs upp, ser kommunen till att Hyresvärden får hyran betald under uppsägningstiden.

Ungdomar ska också få förtur på 100 lägenheter varje år. Men det gäller bara dem som bor eller arbetar i Lund, studenter har redan egen bostadskö.

Men det moderata oppositionsrådet Christine Jönsson tror inte på förslaget. Det är fel på bostadsmarknaden om man måste gå in och stödja vissa grupper med såna här åtgärder.

– Mitt råd är att bygga bort bostadsbristen, säger Jönsson (m). oppositionsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista