Spädbarns död hade inte registrerats

Ett par i Helsingborg fick en kallelse till barnavårdcentralen för en kontroll av deras dotter som då hade varit död i över fem veckor. Nu kräver paret skadestånd av Skatteverket som de menar inte registrerat dotterns död i tid. Men Skatteverket vill inte betala ut något skadestånd.

Parets dotter föddes i Helsingborg den 14 maj förra året men dog strax efter förlossningen. En och en halv månad senare fick paret ett brev från barnavårdscentralen där det stod att de och deras dotter var kallade till en kontroll. Barnavårdcentralen hade missat att dottern var död.

Paret kräver nu Skatteverket på Skadestånd och vill också bli befriade från inkomstskatt för 2005 och 2006, för den kränkning och lidande de menar att de fått utstå.

Det är nämligen Skatteverket som ansvarar för att registrera födslar och dödsfall, information som sen går ut till andra myndigheter, men så sent som ifjol var det omöjligt att registrera i två händelser i datasystemet under samma dag. Så flickans födelse registrerades den 17 maj och hennes död först dagen därpå, den 18, något som i sin tur kan vara orsaken till att barnavårdcentralen fått fel uppgifter.

Men Skatteverket vill inte betala ut något skadestånd. De menar att de skickat ut uppgifterna om både födseln och dödsfallet till Region Skåne samma dag, och att det i så fall är regionen som gett felaktiga uppgifter till Barnavårdcentralen.

Och om det skulle vara så att de har gjort fel så menar man på Skatteverket att det i så fall inte är föräldrarna som ska ha skadeståndet. Skatteverkets jurister skriver i ett brev till justitiekanslern att ersättning ifall det har begåtts ett fel bara kan betalas ut till den som de felaktiga uppgifterna gäller, i det här fallet den döda flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista