1600-årigt dödsögonblick funnet i Uppåkra

Vid de arkeologiska utgrävningarna i Uppåkra utanför Lund har man hittat ett skelett som är omkring 1600 år gammalt. Av allt att döma har personen omkommit i en brand.

I en grop intill kyrkan i Uppåkra ligger en svart benpipa och resterna av en fot. Av allt att döma har personen blivit kvar i ett långhus som brunnit.

- Man kan se att väggarna av lera har varit upphettade eftersom de är rödfärgade. Skelettet ligger under den rasade väggen men ovanpå golvytan, säger utgrävningsledare Karl-Magnus Lenntorp som betecknar fyndet som ovanligt.

Någon gång för omkring 1600 år sedan, då Uppåkra var ett ekonomiskt, politiskt och religiöst centrum, drabbades långhuset av en brand. Kroppen blev kvar inne i byggnaden och fick den fallande ytterväggen av lera över sig. Enligt Karl-Magnus Lenntorp är det är ovanligt att man hittar frysta ögonblick på det här sättet.

- Det finns ett väldigt känt fall i Danmark där man hittat en innebränd kropp, men det är det enda jag känner till, säger han.

Utgrävningarna ska egentligen avslutas nästa vecka och det är oklart om man hinner ta fram hela kroppen. Man hinner inte heller ta reda på om det var fler som blev kvar i brandresterna. Eventuellt måste man lämna kvar skelettet, även om det finns saker att lära av benrester.

- Ett skelett innehåller jättemycket information. Bland annat kan vi få en mera exakt datering genom kol14-metoden. Vi kan också se hur personens hälsa och tandstatus var, säger Karl-Magnus Lenntorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista