Läraröverskott att vänta

Högskoleverket vill att högskolorna ska dra ner på lärarutbildningen eftersom det utbildas fler lärare än vad som behövs. Men på Malmö högskola finns inga planer på neddragning, trots att man märkt att arbetsmarknaden blivit tuffare.

.

– Den plötsliga förändringen som kom förra året var att det plötsligt inte var den stora brist på lärare som det varit två år tidigare, säger Göran Levin, utbildningschef på Malmö högskola.

Nästa år utexamineras 2 500 fler lärare för 4 -9 an och gymnasiet än vad som behöv, enligt Högskoleverket.

Men Göran Levin tycker att man ska ta sådana härrapporter med en nypa salt. Många lärare arbetar inte bara i skolan, utan kan arbeta både inom privat och offentlig sektor, när arbetsmarknaden ändras menar han.

Just i Skåne är det många nya lärare som väljer att jobba kvar där de utbildat sig. Då menar högskoleverket att det är viktigt att högskolan samarbetar med kommunerna omkring för att pejla yrkesläget. I Malmö sa skolkommunalrådet Agneta Eriksson nyss att drygt 2 000 platser i grundskolan ska bort inom sex år.

Men Göran Levin tycker att är vanskligt att anpassa lärarutbildningar efter så korta prognoser.  Han minns att det inte var många år sedan man ville strypa utbildningen av förskollärare som det råder stor brist på idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista