Bayer betalar prov på Gullviksområdet

Efter flera års strid är det nu klart att det blir den tyska kemijätten Bayer som får betala för provtagningarna i marken i Gullviksområdet i Malmö. Området misstänks vara drabbat av miljöföroreningar från tiden då Gullviks Fabriks AB fanns i området.

Företaget var verksamt i området mellan 1920 och 1974. Sedan den tiden misstänker man att bland annat kvicksilver, olja och bekämpningsmedel finns i marken. Tyska Bayer som äger Gullviks Fabriks AB har tidigare gått med på att göra vissa provtagningar på Gullvik, men inte alls så utförliga som Malmö Stad velat.

Området såldes nämligen av Gullviks Fabriks AB redan 1974, innan företaget ägdes av Bayer. Bayer har aldrig ägt marken och har därmed inte ansett sig skyldig till föroreningarna.

Men nu har först Länsstyrelsen och senare Miljödomstolen slagit fast att det är Bayer som nuvarande ägare som är skyldiga att göra testerna, och Bayer kommer nu inte att överklaga beslutet utan har accepterat domen.

– Dessa juridiska frågor har varit ganska komplexa. Vi ser domen från Miljödomstolen som ett rättsligt klarläggande som vi accepterar, säger Burkhard Leidermann, vd för Bayer i Norden.

Testerna på Gullviksområdet kommer att inledas i sommar, och det man främst kommer att undersöka är om det finns bekämpningsmedel i marken. Skulle det finnas gifter så kommer det troligen att leda till fler tester och slutligen en sanering. Invånarna på Gullvik, som länge varit mycket engagerade i ärendet, är nöjda med beskedet.

– Nu har vi kommit så långt så att de analyser som vi begärde från början kommer med. Vi ser positivt på att ha börjat få snurr på det här, säger Per Axelsson, styrelseledamot i Gullviks villaägarförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista