Kontaktverksamhet väg in i Sverige

För många som kommer nya till Sverige är det viktigt att få lära känna svenskar. Därför satsar Malmö Stad en halv miljon kronor på att förmedla kontakt mellan Malmöbor och människor som nyligen kommit hit.

– Mitt arbete går ut på att rekrytera etablerade Malmöbor till att bli kontaktpersoner, berättar Annette Cromwell som för två månader sedan anställdes för att sköta verksamheten. De som anmäler sig intervjuas och därefter försöker man matcha kontaktpersoner med lämpliga nyinflyttade.

Behovet av svenska kontaktpersoner är väldigt stort. För bland nyinflyttade är intresset för dessa möten större än vad kommunen klarar av att tillgodose. Kontaktpersonsverksamheten har funnits i snart fyra år, en under större delen av tiden har den inte varit finansierad. Anledningen att man nu väljer att satsa på verksamheten är att det visat sig vara ett bra sätt att integrera människor i samhället.

– De hjälper oss mycket att träna svenska språket, säger Ikbal Romi som tillsammans med sin man Mohanad Hula fått lära känna Ingrid och Lars Eric Carlsson genom kontaktpersonsverksamheten. Det var för tre år sedan och nu är de bägge paren goda vänner.

– Det är jätteviktigt. Det hjälper mig att våga prata svenska, säger Ikbal Romi. Och utbytet gör också att Lars Eric och Ingrid Carlsson lär sig mer.

– Vi har fått lära oss mycket om Irak. Det är mycket roligare än att läsa i tidningen. Man får en annan känsla för landet när man har goda vänner som är irakier, säger Lars Eric Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista