Narkotikaförsäljning gav fem års fängelse

Tre personer dömdes på tisdagen till fängelse av Malmö tingsrätt. Enligt domen ligger de tre bakom den stora narkotikahärva som avslöjades i Malmö-Lundtrakten i höstas.

Längst straff fick en 22-årig kvinna från Malmö. Hon dömdes till fem års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Två manliga släktingar till henne, en 24-åring och en 28-åring, dömdes till fyra respektive ett års fängelse.

Det var i november förra året som det uppdagades att polisen under en längre tid spanat på de misstänkta, och man kunde då avslöja en omfattande narkotikaförmedling till ungdomar i Malmö, Lund och kranskommunerna. Det rörde sig om runt 100 ungdomar som fastnade i polisens spaningar. Många av dem var under arton år. De kunde ringas in genom att polisen avlyssnade telefoner och kontrollerade adressböcker.

De tre som nu fick sina domar ska ha fungerat som ett slags beställningscentral dit man kunde ringa och beställa olika droger, bland annat ecstasy och hasch. För en vecka sedan dömdes 72 av de ungdomar, som åtalats för att ha handlat knark, till dagsböter.

Ytterligare sex personer dömdes idag för att ha varit inblandade i narkotikaaffärerna. De dömdes till alltifrån sex månaders fängelse, till dagsböter och vård inom socialtjänsten.

När härvan avslöjades i höstas hävdade polisen att det var ett resultat av Malmöpolisens speciella satsning på att bekämpa narkotikamissbruket bland ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".