Ligghallstvist upp i rätten

KC Ranch på Revingehed får på onsdagen besök av länsrätten i Skaraborgs län. Rättens ledamöter ska nu avgöra, om man behöver bygga ligghallar åt de runt femtonhundra kor som betar på markerna runt gården.

Ligghallar eller inte ligghallar – ja, det har varit vinterns och vårens stora fråga i trakterna runt Revingehed utanför Lund.

Sedan 1993 har KC Ranch haft dispens från kravet på ligghallar för sina cirka 1500 nötdjur. Korna betar istället fritt på fälten, men i höstas beslutade Djurskyddsmyndigheten att inte förlänga dispensen. Reglerna har blivit strängare, så nu måste gården bygga ligghallar, där djuren ska kunna söka skydd när vädret är dåligt.

Ägarna till ranchen vägrar dock, dels på grund av att man menar att korna redan söker skydd på andra ställen, dels på grund av kostnaden och svårigheten att få tag på kravmärkt halm.

På onsdagen kommer alltså länsrätten från Skaraborg, det län där Djurskyddsmyndigheten ligger, ner till Lund för att avgöra frågan. Det kommer att hållas en förhandling vid Lunds tingsrätt, och rättens representanter ska också åka ut till KC Ranch för att själva skapa sig en uppfattning om läget.

Domen ska sedan komma inom fyra veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista