BT-upphandlig rätt hanterad

Enligt ett beslut i länsrätten så gjorde Svalövs kommun rätt när man handlade upp saneringen av BT-kemiområdet i Teckomatorp. Ett tyskt företag hade överklagat beslutet och menade att det var fel att jobbet gick till Skanska.

Det tyska företaget Bilfinger-Berger ansåg att Svalövs kommun inte följt lagen om offentlig upphandling när man gav saneringsjobbet till Skanska. De ansåg att kommunen värderat de olika anbuden på ett felaktigt sätt.

Bland annat tyckte Bilfinger-Berger att deras eget förslag hade mindre miljöpåverkan, både lokalt i Teckomatorp och totalt sett.

Saneringsjobbet som är värt omkring 40 miljoner kronor innebär bland annat att 40 000 ton förorenad jord ska grävas upp och transporteras bort.

När överklagan kom in till länsrätten stoppades upphandlingen tillfälligt under de veckor saken skulle utredas, men på onsdagen upphävde länsrätten det stoppet. Nu kan Bilfinger-Berger, om de vill, överklaga till kammarrätten, men kammarrätten tar bara upp ärendet om man vid en första bedömning anser att länsrättens dom var felaktig.

Enligt Lars Bevmo, projektledare för efterbehandlingen av BT-kemiområdet, så innebär turen i länsrätten inte att projektet försenas. Nästa del i projektet blir att förbereda den prövning som ska göras av miljödomstolen innan man kan sätta igång. Om allt sedan klaffar kan man börja gräva upp den förorenade jorden nästa sommar.

Reporter: Hans Dahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista