Nolltaxerarjakten skärps

På onsdagen samlades skattefolk från hela landet på Skatteverket i Simrishamn för att lära av deras erfarenheter när det gäller att hitta personer som inte deklarerar sina inkomster.

- Vi hittar många i bolagsstyrelser som är nolltaxerare sedan många år. Vi hittar de som betalar kostnadsräntor, nolltaxerar men betalar pensionsförsäkringsavgifter, säger Eva Bergholm-Gunby som samordnar kontrollen av nolltaxerare i hela landet.

Förra året gjorde skatteverket i Skåne 1 000 utredningar av misstänkta nolltaxerare och drog på det sättet in drygt 16 miljoner till i skatt. I hela landet handlar det om en halv miljard mer in skatteintäkter.

Skatteverket i Simrishamn var tidigt ute med att hitta bra metoder för det här arbetet och samarbetar med bland annat Försäkringskassan, för att hitta de som inte deklarerar sina inkomster och samtidigt får bidrag de inte har rätt till.

Projektet ”Freerider” har pågått i två år, men nu har både skatteverket och försäkringskassan fått nya resurser för att kunna intensifiera arbetet. Samtidigt får man allt fler anonyma tips.

- Acceptansen för skattefusk har minskat. I synnerhet när man vet att någon jobbar helt utanför systemet, säger Sven-Göran Dahlgren, Skatteverkets huvudkontor i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".