Studentlitteratur stämmer kopieringsbutiker

Trots att upphovsrättslagen skärptes förra sommaren och gjorde all kopiering av hela böcker olaglig så bryter många kopieringsbutiker mot lagen. Läromedelsföretaget Studentlitteratur i Lund har nu stämt tre av de kopieringsbutiker som bröt mot lagen.

Genom att skicka ut testpersoner har de kunnat kopiera kurslitteratur i ett antal kopieringsbutiker runtom i landet, vilket numera är olagligt.

– Ett vanligt flagrant exempel fanns i Göteborg. Det var ett bolag som hade kopieringsverksamhet på fler orter, med närmast industriell skala. Det fann s flera kopieringsbutiker som skulle ha kunnat ha valts ut, säger Stefan Persson, vd för Studentlitteratur.

Läromedelsförlagen räknar med att de förlorar miljontals kronor varje år på den olagliga kopieringen av kurslitteratur. I och med ändringarna i upphovsrättslagen förra året så får man inte längre kopiera hela böcker, inte heller för privat bruk. 

Studentlitteratur kommer att fortsatta att genomföra den här typen av kontroller. Än så länge har man inte testat kopieringsbutikerna i Skåne, men det kommer enligt vd Stefan Persson.

– Jag tror man måste kombinera information med mera tvingande åtgärder. Vi räknar med att fenomenet kommer att avta efter de här åtgärderna, säger Stefan Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista