Fortsatta protester mot byggplan i Hjärup

I Hjärup fortsätter invånarna att kämpa mot genomfartstrafik och ett alltför förtätat centrum. På torsdagskvällen träffade representanter för fem organisationer i Hjärup kommunalpolitikerna för att på nytt framföra sina förslag på hur kommunens översiktplan skulle kunna se ut.

Föreningen Hjärup utan Genomfart, byalaget, scoutkåren, Uppåkra IF och Hem och Skola överlämnade en lista på fyra punkter som de vill få igenom.

– Det är viktigt för människor som bor i Hjärup att man ska kunna låta sina barn röra sig relativt fritt, att man inte behöver korsa vägar för att ta sig till och från skolor och bibliotek, säger Christina Börebäck, medlem i byalaget.

Diskussioner om översiktplanen har alltså förts redan, men representanterna för de fem organisationerna är inte nöjda.

– Med det senaste förslaget känner jag att vi är tillbaka på ruta ett, där man återigen har lagt in genomfartsvägar genom centrala Hjärup, och det är vi väldigt oroliga för, säger Pål Svensson, ordförande för Hem och Skola i Hjärup.

Efter en timmes diskussion på torsdagskvällen signalerade dock politikerna att de visst lyssnar.  

– Jag tycker att de ursprungliga förslagen är väldigt trevliga, men jag är inte beredd att genomföra det mot de boendes vilja, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Sandin.

Det tycker Hem och Skolas Pål Svensson låter positivt.

– Jag känner en viss förhoppning att åtminstone Michael Sandin har uttryckt att han inte kommer att verka för en genomfartstrafik genom centrala Hjärup, kommenterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista