Webben blir bostadsportal

Till hösten blir det möjligt för bostadssökande i Skåne att söka bostad hos flera fastighetsägare och bostadsbolag på en och samma internetportal. Boservice syd, ska sidan heta och initiativtagare är Malmös kommunala bostadsbolag, MKB och Fastighetsägarna syd.

– Tanken är att det ska finna en gemensam marknadsplats där alla fastighetsägare som vill kan annonsera ut sina lägenheter. Bostadssökande får besöka en sida på Internet och kan få en överblick och sortera efter önskad storlek, hyra och yta, säger Monica Jarnér, it-ansvarig hos MKB.

Ännu vet man inte hur många hyresvärdar som kommer att lägga ut sina bostäder på Boservice syd. Hittills är det klart att MKB och flera privata hyresvärdar i Malmö kommer att ingå i samarbetet. Och även andra kommunala bostadsbolag har visat intresse, bland annat dem i Helsingborg, Kristianstad, Eslöv, Landskrona och Lund. Men utanför Malmö finns ännu inga privata hyresvärdar med.

Boservice Syd kommer inte att innebära någon förändring av hur urvalet bland de bostadssökande görs utan det är upp till hyresvärdarna att avgöra. Och det är Tobias Olsson från organisationen jagvillhabostad.nu, kritisk till.

– Vi förespråkar en kötidsbaserad förmedling, där man kan planera sitt boende, och vet att man inte blir diskriminerad, säger Tobias Olsson.

Boservice syd beräknas komma igång den 1 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista