Farumpensionärerna kan få skatta för gratisresorna

Ett underskott på 85 miljoner danska kronor blev resultatet när den danska skandalkommunen Farum i fredags offentliggjorde sina räkenskaper för 2001. Bland annat är det kostnader för pensionärsresorna till Lanzarote som har försatt kommunen i den här situationen.
- Dessvärre kom det här stora underskottet inte som någon överraskning. - Det gäller resor, både våra berömda pensionärsresor och resor som politiker har företagit, säger Helene Lund, gruppledare för socialistiskt folkeparti i Farum kommun, till P4 Radio Malmöhus. Omkring 700 pensionärer från Farum riskerar nu att få påhälsning av skattemyndigheterna. Fullmäktigeledamoten Bent Jensen säger till tidningen Frederiksborgs Amts Avis att resorna inte längre kan betraktas som skattefria, nu när de folkvalda i kommunen beslutat slopa planerna på nya pensionärsresor i höst. Och när förmånen inte kommer alla kommunens pensionärer till del, kan möjligheten att slippa förmånsbeskattning försvinna, konstaterar han. Helene Lund tror att det stora underskottet i kommunens budget kommer leda till drastiska nedskärningar, men hyser förhoppning om att äldreomsorgen och skolan ska klaras utan större besparingar. I Farum tror politikerna nu att man genom att anställa fler personer, ska kunna spara pengar som tidigare betalts ut till dyra konsulter; de senaste två åren har kommunen haft utgifter på omkring 100 miljoner kronor i konsultarvoden. Farums kommun kommer nu också att söka hjälp hos den danska motsvarigheten till Kommunförbundet, för att komma till rätta med sitt skamfilade rykte och skapa en mer professionell organisation. - Man kan inte komma någonstans utan att människor känner till Farumskandalen och frågar om det är några nya skandaler på gång, säger Helene Lund till P4 Radio Malmöhus. - Jag hoppas att vi nu kan bygga på de kvaliteter vi har och börja se framåt igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista