Kommunplatser för flyktingar efterlyses

Hittills har bara 14 av de 33 kommunerna i Skåne tecknat avtal med Integrationsverket om att ta emot flyktingar i år. Behovet är rekordstort i och med den nya asyllagen och Integrationsverket hoppas att fler ska öppna sina dörrar.

– Vi vill ju ha in fler aktörer på banan, säer Lars-Ivan Nilsson på Integrationsverket i Malmö.

– Det blir nog väldigt svårt att få en solidarisk fördelning fullt ut mellan kommunerna, men om vi kan få en jämnare fördelning så är det bra.

Än så länge är det 19 skånska kommuner som inte har skrivit några avtal med Integrationsverket om att ta emot flyktingar, trots att antalet personer som fått uppehållstillstånd i Sverige i år tredubblats i samband med den nya asyllagen.

Men regeringen föreslår i vårpropositionen att de kommuner som drar sitt strå till stacken får extra pengar. Totalt rör det sig om 760 miljoner kronor. Lars-Ivan Nilsson på Integrationsverket i Malmö hoppas att stimulanspengarna kan fungera som en morot i diskussionerna med kommunerna.

– Jag tror att säkert att ett flertal kommuner har avvaktat vad vårpropositionen skulle ge, säger Lars-Ivan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista