Många vill starta nya friskolor i Malmö

Rekordmånga ansöker om att starta friskolor i Malmö. Om alla får tillstånd innebär det drygt 1 000 nya grundskoleplatser i Malmö på ett par års sikt.

– Vi har elva ansökningar på Skolverkets hemsida, och de tidigare åren har vi haft en fem, sex ,sju ansökningar, berättar Kerstin Wramell, som handlägger friskoleansökningar på stadskontoret i Malmö.

Inte på sex år har Skolverket fått in så många ansökningar om att starta friskolor i Malmö. Av de elva kommer tre av ansökningarna från redan etablerade friskolor som vill utöka och skaffa fler elever.

Totalt blir det över 1 000 nya grundskoleplatser om alla får starta, men det är långt ifrån säkert.

Malmö kommun själva säger att 2 000 platser måste bort inom sex år på grund av minskande elevkullar, och det här brukar också vara friskolornas akilleshäl – få får ihop de elever som de hoppas på. Om Skolverket bedömer att det är orealistiskt att friskolan kan locka tillräckligt med elever, så säger man nej till start.

Även om Skolverket gett tillstånd har det hänt att elevtillströmningen svikit, och att friskolan inte kan starta i alla fall. Det har hänt flera gånger i Malmö.

– Jag vet att friskolor har meddelat oss att de inte har kunnat komma igång, eftersom de inte har fått tag på lokaler eller tillräckligt antal elever, säger Kerstin Wramell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista