Malmö tar bort 2 500 skolplatser

Skolverket har fått in ovanligt många ansökningar om att starta friskolor i Malmö. Samtidigt måste den kommunala skolan drastiskt dra ner antalet platser på grund av att elevunderlaget minskar fram till 2011.

– Det är ganska bekymmersamt. Det påverkar inte bara den kommunala skolan. Om vi får en kraftig överetablering så innebär det även en viss fara för de friskolor som är etablerade i kommunen, säger Agneta Eriksson (s), skolborgarråd i Malmö

Skolverket har just nu elva ansökningar om att få starta friskolor eller utöka redan befintliga skolor från hösten 2007. Enligt Agneta Eriksson brukar ungefär en tredjedel av alla friskoleansökningar bli verklighet.

Redan det innebär att platserna blir fler än eleverna. Kommunen sitter som bäst och planerar för att skära ner omkring 2 500 platser för att anpassa sig till de närmaste årens minskande elevkullar. Nu hoppas skolkommunalrådet att Skolverket ska använda sitt sunda förnuft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista