Konkurrens om barnhjärtcenter

Universitetssjukhuset i Lund har planer på att ta emot fler barn från andra länder för hjärtoperationer.  Kanske kan det motverka patientbortfallet när tre norrländska landsting ska skicka sina barnhjärtpatienter till Sahlgrenska i Göteborg istället för som tidigare till Lund.

– Vi för diskussioner om att utvidga den internationella aktiviteten, säger Bent Christensen som är sjukhuschef i Lund.

Att flera landsting av ekonomiska skäl nu valt att flytta sina barnhjärtpatienter till Göteborg bör inte få alltför stora konsekvenser, menar Bent Christensen. I och med att allt fler barn föds så bör faktiskt antalet hjärtoperationer på barn ändå öka i Lund de närmaste åren.

Om universitetssjukhuset i Lund dessutom tar emot fler patienter genom världshälsoorganisationen WHO så kommer barnhjärtkirurgin inte att behöva skära ner.

Samtidigt finns ett förslag om att koncentrera all barnhjärtkirurgi i Sverige till ett enda sjukhus för att förbättra kvalitén. Att Lund nu förlorar en del norrländska patienter ska inte behöva betyda något i den diskussionen, menar Bent Christensen.

– Kvalitetsmässigt är vi absolut konkurrenskraftiga. Om det enbart blir ett center så har vi en chans att få det hit. Men jag tror att det är mer realistiskt med två center, säger Bent Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista