Färjeanställda krävs på kvarskatt

Ett sjuttiotal anställda på färjorna mellan Helsingborg och Helsingör kommer att krävas på hundratusentals kronor i retroaktiv skatt på grund av en miss som svenska regeringen har gjort. 

– Det är som en klump i magen, säger Magdalena Malak som jobbat på HH-ferries sedan 2002.

När rederierna flaggade om sina färjor till danskt så kallat DIS-register år 2001 blev det problem. Risken var stor att alla svenska anställda skulle förlora jobben. DIS-avtalet innebar att alla anställda fick låga nettolöner och ingen skatt skulle betalas.

Då skapade regeringen undantagsregler för de svenska anställda. Det var omkring 100 svenskar som fick lägre lön men slapp skatt. Och knuten är att reglerna gällde bara just dom som var anställda då. Sedan dess har de ersatts av andra unga svenska sjömän och det är de som nu krävs på inkomstskatt i efterhand.  

Det här skulle bara va tillfälliga övergångsregler och skulle justeras men dom finns kvar fortfarande sen regeringen misslyckats med en utredning 2003 och sedan dess har inget skett.

Nu har skatteverket börjat kartlägga alla nolltaxerare i Skåne. Det var då man fann sjömännen i Helsingborg.

En som var med och drev fram undantagsreglerna för sex år sedan var riksdagsmannen Kent Härstedt (s) i Helsingborg. Nu måste han agera igen.

– Jag tycker att regeringen och staten har en förpliktelse att reda ut den här situationen, säger Kent Härstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".