Hamnutbyggnad i Ystad kan vara bortkastade pengar

Förutsättningarna för hamnen kan komma att förändras så pass mycket att utbyggnaden av Ystads hamn kan vara helt i onödan, det menar miljöpartiets riksdagsledamot Karin Svensson-Smith, från Lund.

Miljöpartiets riksdagsledamot Karin Svensson-Smith, från Lund, tycker att det är fel av Ystad kommun att satsa på en utbyggnad av hamnen.

För enligt henne kommer regeringens nya transportpolitik, som klubbas i riksdagen om en vecka, att förändra förutsättningarna för hamnen.

Detta eftersom regeringen kommer att prioritera ett fåtal av de omkring 50 hamnar för godstransport som finns idag.

- Jag tycker de ska lägga de här planerna på is och vänta kanske ett år och se vad regeringens nya hamnstrategi får för effekter, säger Karin Svensson Smith.

Regeringens proposition om hur framtidens transporter ska se ut ska klubbas i riksdagen den 30 maj. Vad gäller sjöfarten så finns det tankar om att välja ut ett antal hamnar i Sverige som ska prioriteras. Det innebär bland annat att staten kommer att satsa på ordentliga järnvägar och andra kommunikationer till hamnarna. Regeringen ska utreda frågan om vilka hamnar som ska anses som särskilt viktiga i den svenska infrastrukturen, och enligt Karin Svensson Smith som suttit i en referensgrupp till den statliga godstransportdelegationen som utrett frågan, är det inte alls säkert att Ystad kommer med bland de prioriterade hamnarna.

- Jag utesluter inte att Ystad är med men jag tror att man ska invänta detta innan man belastar kommuninvånarna med att skattefinansiera en utbyggnad av hamnen.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet i Ystad, Kent Mårtensson, tror inte att en ny transportpolitik är allena avgörande för hamnens framtid.

- Det är inte bara staten som väljer ut hamnar utan det finns ju andra aktörer, kunder som väljer att nyttja Ystads hamn, säger Kent Mårtensson.

Och han motstrider påståendet att skattebetalarna skulle lägga ut pengar i onödan.

- Naturligtvis används skattepengar i investeringen men skattebetalarna sätter inte in en enda krona till hamnbolagen utan snarare tvärtom det här ger pengar tillbaka till skattebetalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".