Höjd säkerhet i RFSL-lokal

Efter helgens attack mot Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, i Kristianstad ska säkerheten höjas i föreningens lokal. Det har bestämts vid ett möte mellan föreningen, kommunen och polisen. Men föreningens ordförande Niklas Svensson konstaterar att följden kan bli en mer sluten verksamhet.

Efter helgens attack mot Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, i Kristianstad ska säkerheten höjas i föreningens lokal.

Och föreningens ordförande, Niklas Svensson, säger att det inte bara är positivt att säkerheten nu skärps för det riskerar att leda till en mer sluten verksamhet.

- Det känns som att vi går några steg bakåt nu när vi nu måste öka vårt skydd, kanske hålla dörren låst och noggrant kolla vilka som kommer till oss och kanske till och med begränsa tillgången.

Det var i lördags kväll som fyra personer med anknytning till Nationalsocialistisk front tog sig in i RFSL:s lokaler i Kristianstad. Därinne misshandlade de flera medlemmar som deltog på föreningens fest. Att säkerheten nu måste höjas i lokalen riskerar att bli ett steg i motsatt riktning till den öppenhet som föreningen vill jobba efter.

Niklas Svensson i RFSL betonar efter den senaste händelsen också vikten av att öka kunskapen om situationen för HBT-personer, ett begrepp för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Kommunalrådet Michael Anefur är en av de som deltog på mötet med RFSL och polisen och han ger bilden av ett uppvaknande efter helgens dåd.

- Hela frågan har lyft till en nivå som vi inte har varit utsatta för i Kristianstad innan. Nu måste vi bli mer uppmärksamma på att sådant här kan hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".