Skånsk tandhälsa undersöks

I veckan får 10 000 personer hem en enkät med frågor om hur det står till med munhälsan.

- Regionens tandvårdsnämnd har som uppgift att planera för framtiden. Vi måste kunna se på vilken nivå vården ska vara,hur många tandläkare som behövs och var de ska vara, säger Per Göransson tandvårdsdirektör i Skåne.

Tiotusen skåningar som är över 20 år kommer i dagarna att få en tandborste och en enkät på 58 frågor med posten.  I enkäten får man svara på frågor om allt från hur många fyllningar man har till vad man tycker tandläkarbesöket bör kosta.

Utöver enkäten så ska 1 000 andra personer kallas till en gratis tandundersökning, där tandläkare ska få bedöma hur munhälsan ser ut. Hela undersökningen, som är den största i Skåne någonsin,

- Varje svar som kommer in är värd sin vikt i guld. Vi hoppas på en mycket hög svarfreklvens, säger Sigvard Åkerman, docent på Tandvårdshögskolan i Malmö, som leder undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".