Succé för tågen när bron jubilerar

På måndagen var det två år sedan som Öresundsbron öppnade. Tågtrafiken har blivit en succé medan antalet bilar som kör över förbindelsen inte varit så många som de ansvariga hoppats på.
Medan tio miljoner tågresenärer åkt över Öresundsbron så har ungefär sex miljoner bilar passerat, men eftersom det åker i genomsnitt drygt 2,5 person i varje bil så beräknas drygt 15 miljoner personer passerat bron i bil eller buss. Tågresandet har överträffat alla förväntningar trots många förseningar och inställda tåg. Resandet med tåg väntas fortsätta öka kraftigt eftersom turtätheten ökat då fler tåg norrifrån, till exempel från Göteborg och Kalmar nu fortsätter över bron. Men biltrafiken ligger klart under de förväntningar som fanns när förbindelsen öppnade. Ändå har biltrafiken första halvåret i år ökat med 17 procent jämfört med de sex första månaderna förra året. Personbilar ökar mest. Lastbilar ökar också, men inte lika snabbt. Däremot går det trögt för busstrafiken. Utslaget på hela första halvåret i år passerar närmare 8 200 fordon dagligen över bron. Det är 1 200 fler jämfört med samma period förra året. Till sist kan noteras att antalet dagliga pendlare med bil blivit nästan tre gånger så många på ett år. Det innebär att 700 pendlar med bil varje dag över bron, att jämföra med 3000 personer som dagligen pendlar med tåg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".