Försvunnen begärd dödförklarad

Den förre turnéledaren Lelle Hildebrand från Helsingborg kommer om någon månad att dödförklaras. Det har nu gått över sju år sedan han försvann och för ett halvår sedan ansökte hans anhöriga om att få honom dödförklarad.

Den då 36-årige Lelle Hildebrand försvann den 25 januari 1999 i samband med en rockkonsert i Sölvesborg.

När Lelle Hildebrand försvann tillsammans med en väska med pengar var han turnéledare för hårdrockbandet Hammerfall som på kvällen hade en spelning i Sölvesborg. En vecka senare hittades väskan och cirka 70 000 kronor på isen på sjön Immeln.

Ganska snart riktades misstankarna mot en 22-årig konsertarrangör från Kristianstad som också häktades för mordet på Hildebrand. Men Lelle Hildebrands kropp hittades aldrig, bevisen räckte inte och 22-åringen släpptes.

Några månader senare greps 22-åringen för ett uppmärksammat trippelmord utanför Klippan. Ett brott han nu avtjänar livstids fängelse för.

Eftersom orsaken till Lelle Hildebrands försvinnande hela tiden varit oklar har han heller inte dödförklarats. I ett sånt fall är det en fråga som får tas upp tidigast fem år efter försvinnandet.

Men efter att begärts dödförklarad av sina anhöriga ska nu Skatteverkets särskilda nämnd vid sitt nästa möte om någon månad meddela sitt beslut om dödförklaring.

För att uttrycka det torrt byråkratiskt kommer då Lelle Hildebrand att rent administrativt vara död vilket gör att anhöriga kan avsluta juridiska och ekonomiska förehavanden som bodelning och arvsskifte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".