Nya invandrare får etableringshjälp

Länsstyrelsen i Skåne genomför just nu en kartläggning av flyktingmottagandet i de skånska kommunerna. Enkäten är ett led i ett regionalt samarbete mellan flera olika myndigheter som syftar till att samordna och förbättra de insatser som görs för att hjälpa nyanlända invandrare att etablera sig i Skåne.

- Det är viktigt att få kommunerna perspektiv i arbetet. Vilka problem upplever de som inte kan lösas på kommunal eller lokal nivå, säger Esmaeil Salehi, integrationssakkunnig på Länsstyrelsen.

Förhoppningen är nu att den här enkäten ska bidra till att sprida goda exempel på flyktingmottagande. Länsstyrelsen vill att de olika aktörerna på lokal nivå får igång ett närmare samarbete. Det kan handla om att kommunen sluter överenskommelser med den lokala arbetsförmedlingen och Integrationsverket på plats om hur de nya invandrarna ska tas emot på bästa sätt.

Länstyrelsen har dessutom fått i uppdrag av regeringen att verka för att fler kommuner i Skåne avtalar om att ta emot flyktingar. Idag tar mindre än hälften av kommunerna emot nya invandrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".